DR
Ya, Allah aku bersyukur atas segala nikmat yang kau kurniakan kepadaku. Kumohon agar kau berikanlah kami kejayaan untuk SPM ini. Ya Robb, andainya dia tercipta untukku,kekalkan hubungan kami. .Amin.

Perihal BAHASA.
Thursday, January 24, 2013 | 5:45 PM | 0 comments


Vannakem.
Nandri.
Xi shuaa shuaa.
Bahasa cina or India senang kan, mana ada loghat.
Ada ada dengar India Kedah cakap Nandghiiiiii.
Ada ada  Cina KL cakap We Ei Nee. Hado?

But this is what Malaysia special for. Yes. Malaysian do have plenty of loghat instead of cultures. 

Kau ni comel la gilee.
Kau ni cantik la siaaa.
Hang ni segak aihhh.
Mu ni cun boh.
Awok ni cantik sokmo.

See how the differences appear among the same meaning word?
See how the differences colour Malaysia?

And now the topic is, 
EH AKU BUDAK NEGERI MANA NAK CAKAP LOGHAT NEGERI MANA?

K. Ini menjadi masalah dalam kalangan komuniti saya.
K.

Dah kalau kita terdampor dalam kepulauan semua budak selatan eventhough kita kat Utara memang lah nak kena eh nak kena apakah.
Memang kena la ubah cakap, its not the matter of eh aku lupa daratan or eh aku malu jadi kedahan or what.

Its about satgi aku meraban sengsorang dengaq bunyi cengkeghik ja =.=
It same goes to whom travel to Utara. 
Dah kalau datang negeri orang cuba belajar loghat baru.
Tapi tak boleh nak suruh diorang ni hentam kromo cakap kedah satgi mampuihh tak faham jenuh maki berjimba jimba :3

Tak perlu la nak cakap orang Kedah awesome sbb boleh multi loghat,
Tak perlu jugak la nak cakap orang KL tu lembab sebab tak pandai cakap loghat lain.

Konklusionnya, no matter what LOGHAT we use, remind that it must be nice.
Cakap lemah lembut tapi

"BARUAA AWAK LAA".


K.
Jangan duk cakap lagu tu.

It depends on people.
People, do think.


Old things | New things